Дотримуватися правильного харчування потрібно не тільки під час вагітності, але і на етапі її планування. Дуже важливо, щоб з перших тижнів ембріон отримував все речовини, необхідні для його розвитку і зростання. При цьому в залежності від терміну вагітності потреби плода поступово змінюються, тому коригуватися повинен і раціон майбутньої мами.

Важливо, щоб харчування при вагітності було повноцінним і містило необхідну норму білків, жирів і вуглеводів, а також вітамінів і мінералів. Однак порції зовсім не обов’язково збільшувати у два рази, як кажуть в народі — їсти за двох. В середньому вагітним жінкам необхідно всього 300 додаткових калорій поверх їх норми.

Завдяки правильному раціону жінка може не тільки забезпечити малюка всіма корисними речовинами, але і зберегти своє здоров’я і красиву фігуру.

Харчування при плануванні вагітності

Раціон при плануванні вагітності повинен по максимуму складатися з натуральних продуктів. Жінці важливо вживати багато свіжих сезонних овочів і фруктів, зернових, м’ясних і молочних продуктів. При цьому бажано відмовитися від напівфабрикатів, їжі, насиченої ГМО, пестицидами і консервантами, алкогольних і кофейних напоїв. Кількість споживаної рідини бажано збільшити до 1,5-2 літрів на добу.

Збільшувати калорійність харчування при плануванні вагітності жінці не потрібно. Добова норма повинна складати близько 2400 ккал на добу.

Деякі фахівці також рекомендують включати в меню продукти, насичені фолієвою кислотою, кальцієм, залізом і іншими мінералами. Іноді для заповнення їх дефіциту призначають спеціальні біодобавки, але тільки після проведення аналізів, що входять в програму планування вагітності.

Як правильно харчуватися під час вагітності

Дотримуватися правильного харчування під час вагітності дуже важливо. Як правило, акушер-гінеколог видає жінці список корисних продуктів і приблизне меню відразу при постановці на облік по веденню вагітності.

Їсти вагітним рекомендують невеликими порціями, але по 5-6 разів на день. При цьому бажано не перевищувати рекомендовану норму калорій, щоб не набирати зайву вагу, але і не обмежувати себе в найнеобхіднішому. Якщо ви набрали більше кілограмів, ніж хотілося б, все одно при вагітності не варто урізати своє харчування для зниження ваги і схуднення.

Добова потреба вагітної в калоріях і корисних речовинах:

 

Калорійність

2400-3000

Білки

110-120 г

Жири

80-100 г

Вуглеводи

300-400 г

Збільшувати калорійність харчування в першому триместрі вагітності не рекомендують. Головне зробити раціон збалансованим, щоб в ньому містилися всі необхідні макро- і мікроелементи. У другому триместрі енергетичну цінність харчування збільшують на 300-340 ккал, а в третьому — на 450 ккал від норми. Однак це загальні рекомендації, тоді як індивідуальна норма може значно від них відрізнятися. Погоджувати свій раціон бажано з акушером-гінекологом, який допоможе підібрати найбільш корисне меню.

Згідно зі статистичними даними, понад 80% жінок споживають більше калорій, ніж їм необхідно, але при цьому відчувають нестачу в корисних речовинах.


Під час вагітності рекомендують вживати:

  • Сезонні овочі та фрукти, що не містять пестицидів;
  • Зелень;
  • Сухофрукти;
  • Нежирне м’ясо;
  • Рибу;
  • Злакові культури;
  • Бобові культури;
  • Молочні продукти;
  • Яйця;
  • Горіхи;

 

Раціон повинен бути максимально різноманітним, але містити тільки корисні продукти.

Особливості харчування по триместрах

У 1 триместрі вагітності важливо збалансувати своє харчування, якщо це ще не було зроблено раніше. Потрібно прибрати всі шкідливі продукти і включити в раціон їжу, багату білками, ненасиченими жирами, складними вуглеводами, вітамінами і мінералами. У цей період дуже важливо, щоб в організм жінки надходила достатня кількість фолієвої кислоти, вітамінів А і Е. Щоб покрити потребу в них, як правило, призначають таблетовані вітаміни.

У 2 триместрі вагітності збільшують енергетичну цінність харчування. При цьому в раціоні зводять до мінімуму кількість цукру, солі, копчених і солоних продуктів. Замість них збільшують кількість їжі, що є джерелом заліза, кальцію та йоду.

У 3 триместрі вагітності також трохи підвищують калорійність харчування. Однак порції зменшують, збільшуючи кількість прийомів їжі. В цей час мінімізують кількість смажених продуктів, солоних, перчених і інших, що підвищують навантаження на травну систему жінки. Збільшують кількість продуктів, що містять складні вуглеводи і клітковину.

Продукти харчування, шкідливі при вагітності

Шкідливі продукти харчування, такі як фастфуд, копченості та магазинні солодощі, при вагітності бажано виключити або звести їх вживання до мінімуму. Фахівці кажуть, що якщо вагітній жінці чогось дуже сильно хочеться, це можна з’їсти, але в невеликій кількості. Однак бажано все ж дотримуватися правил здорового харчування і не зловживати шкідливою їжею, адже її вживання може негативно вплинути, як на самопочуття жінки, так і плода.

Заборонені продукти харчування при вагітності:

  • Напівфабрикати і фастфуд;Магазинні солодощі (здоба, цукерки, мармелад і т.д.);
  • Білий цукор;
  • Шоколад;
  • Маргарин і містять його продукти;
  • Сирі продукти (риба, м’ясо, яйця);
  • Консерви і консервовані соки;
  • Копчені продукти;
  • Екзотичні та несезонні фрукти і овочі;
  • Сіль;
  • Кетчупи, соуси, майонез;
  • Гострі спеції;
  • Кава;
  • Лимонади і ненатуральні соки;
  • Алкогольні напої.

Фаст-фуди, кондитерські вироби та солодощі небажано їсти через високий вміст насичених жирів, простих вуглеводів, консервантів та інших некорисних речовин. Сире м’ясо і рибу виключають через можливої ​​наявності в них патогенних бактерій, здатних викликати отруєння або хворобу. Кількість солі скорочують, щоб запобігати утворенню набряків, бо сіль затримує виведення рідини з організму.

Через неправильне харчування при вагітності у жінки може з’являтися печія, здуття живота, запори та інші порушення травлення. Також підвищується ризик дефіциту корисних речовин, необхідних плоду для нормального розвитку.

Запори під час вагітності виникають досить часто, тому для їх профілактики рекомендують додавати в раціон більше свіжих яблук, хліба з висівками і інших продуктів, багатих на клітковину. Також радять вранці натщесерце випивати одну столову ложку оливкової або іншої рослинної олії.

Плануючи свій раціон важливо вибирати корисні продукти, проте вони повинні бути і смачними. Не варто обмежувати своє харчування так, щоб це викликало стрес, адже емоційний стан майбутньої мами не менш важливо для малюка.

Телефонуйте нам:
Запишіться на прийом

    Чекаємо вас за адресами

    Медичний центр повного циклу
    вул. Академіка Шалімова , 90

    Лікувально-діагностичний центр, м. Лівобережна
    Київ, вул. Раїси Окіпної, 8-Б

    Лікувально-діагностичний центр ADONIS FAMILY, м. Осокорки
    Київ, Дніпровська набережна, 26-К

    Хірургічно-діагностичний центр на Подолі, м. Контрактова площа
    г. Киев, вул. Спаська, 39

    Лікувально-діагностичний центр
    Київ, вул. Жилянська, 72

    Дитячий медичний центр, м. Позняки
    Київ, проспект Петра Григоренка, 22/20

    Лікувально-діагностичний центр
    Київ, вулиця Княжий Затон, 9

    Стоматологія ADONIS, м. Осокорки
    Київ, Дніпровська набережна, 26-Г

    Пологовий будинок ADONIS (акушерський стаціонар)
    Бузова, вул. Садовського, 34-А

    Лікувально-діагностичний центр в Обухові
    Обухів, вул. Київська, 115-А

    Пологовий будинок ADONIS на лівому березі
    Київ, вул. Виноградна, 1

    Филиалы


    м. Київ, вул. Жилянська, 72
    з 08:00 до 21:00
    Вокзальна
    Дніпровська набережна, 26-К
    з 08:00 по 21:00
    Осокорки
    м. Київ, вулиця Раїси Окіпної, 8Б, 5 хвилин від м. Лівобережна
    з 08:00 по 21:00
    Лівобережна
    Роддом ADONIS Киев
    сел. Бузова, вул. Садовського, 34-А, Київська обл
    Цілодобово
    Житомирська
    м. Київ, вул. Княжий Затон, 9
    з 8:00 до 20:00
    Позняки
    м. Обухів, вул. Київська, 115-А

    Додати коментар

    Вашу адресу email не буде опублікований.

    Запишитесь на прием